top of page
Forfatters billedeskilsmissefamilien

Børn i deleordninger klarede sig dårligere

Opdateret: 9. nov.

En norsk undersøgelse nåede frem til, at børn med skæve samværsordninger havde færre symptomer på depression end børn i deleordninger – og dermed, at andre forhold end samværsordningen i sig selv kan have betydning.



Det var norske ”Folkehelseinstituttet”, der publicerede undersøgelsen i august måned.

 

Forskerne ønskede at undersøge, om der var forskelle i børns psykiske helbred afhængig af dén samværsordning, de havde, og om graden af ​​konflikt mellem forældrene kunne have indflydelse på dette forhold.


De inddelte samværsordningerne i fire grupperinger:

  • Symmetrisk deleordning med 50 % af tiden hos hver forælder (hvilket gjaldt 63,9 % af familierne)

  • Asymmetrisk deleordning med mest tid hos den ene forælder og mellem 36 og 49 % af tiden hos den anden forælder (11,5 % af familierne)

  • Fast bopæl hos den ene forælder med meget samvær (16 – 35 %) hos den anden forælder (13 % af familierne)

  • Fast bopæl hos den ene forælder med lidt samvær (1 – 15 %) hos den anden forælder (11,7 % af familierne)

 


"Et overraskende fund"


På baggrund af svarene fra 454 børn mellem 6 og 16 år nåede de frem til denne konklusion:


”Børnene i de forskellige samværsordninger havde nogenlunde ens niveauer af symptomer på angst og depression, men børnene med skæve samværsordninger (”asymmetrisk delt bopæl”) havde lidt færre symptomer på depression sammenlignet med børn, der havde en bopælsforælder med lidt kontakt. Dette kan være et overraskende fund for mange, da dét at bo 50 % af tiden hos hver forælder ofte ses som det bedste for børnene”.


Og videre: ”Dette resultat kan tyde på, at der er andre faktorer, såsom kvaliteten af ​​forældre-barn-forholdet og forældrenes involvering i barnets liv, snarere end at barnet skal bruge nøjagtig den samme mængde tid sammen med hver forælder, der hænger sammen med barnets mentale sundhed”.

 


Konflikt


Desuden præciseres betydningen af konflikt mellem forældrene:


”Uanset samværsordningen børnene havde, oplevede vi, at når der var meget konflikt mellem forældrene, rapporterede børnene om et dårligere mentalt helbred. Dette understøtter tidligere forskning, som viser, at forældrekonflikter kan være skadelige for børns socioemotionelle udvikling”.


Og videre: ”Endvidere fandt vi, at sammenhængen mellem forældrekonflikt og angstsymptomer var særlig stærk for børn, der levede i en 50/50-ordning (symmetrisk delt bopæl). En mulig forklaring på dette er, at fælles bopæl kræver et godt samarbejde og kommunikation mellem forældrene. Når forholdet mellem forældrene er præget af konflikter og manglende samarbejde, kan det skabe en følelse af stress og utryghed hos børnene, hvilket igen kan føre til øget angst”.

 

Derfor peger forskerne også på, at forældrene skal overveje deres situation ud fra flere forhold:


”I stedet for at antage, at en ligedeling mellem forældrene altid er bedst eller vælge en 50/50-deling som et kompromis, bør forældre foretage en vurdering ud fra situationen i netop deres familie. Forhold, der skal tages i betragtning, kan være samarbejde og konflikter mellem forældrene. Familieterapeuter kan spille en vigtig rolle i at hjælpe familier med at træffe kloge valg, der sætter deres børns tarv først”.

198 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page