top of page
Forfatters billedeskilsmissefamilien

Dommer: for mange sager ender i retten

En dommer har under et interview givet et sjældent indblik i de engelske og walisiske familieretter – herunder, at for mange sager ender i retten, og at de har et forkert fokus.


Det er naturligvis ikke kun i Danmark, at skilsmissesager, uenigheder mellem forældre, børn i klemme og lignende behandles.


Også i Storbritannien klares sådanne sager i familieretterne, og her kom en fungerende dommer for nylig med nogle bemærkelsesværdige betragtninger.


Sir Andrew McFarlane er både fungerende dommer og formand for familieretterne i England og Wales. I sidste måned gav han et interview til ”BBC Radio 4” med et sjældent indblik i familieretternes funktion – og ikke mindst, hvordan han betragter tilgangen til sagerne.


Dét skriver BBC News.


Sir Andrew McFarlane sagde blandt andet, at ”lovgivningen giver en struktur til at løse uenigheder”, men at sagerne ”dybest set ikke er et juridisk anliggende, men handler om parternes forhold til hinanden”.


Det er derfor en udfordring, tilføjede han, at advokaterne taler om ”deres modstander” – samt at familieretterne bliver betragtet som ”stedet at starte”, men at de i stedet ”bør være den sidste udvej for dem, hvor der ikke er problemer med misbrug i hjemmet eller behov for beskyttelse”.



”Samarbejde Efter Skilsmisse”


På vore hjemlige breddegrader, hvor de tilsvarende sager behandles af Familieretshuset og særligt Familieretten, bliver disse dermed også løftet juridisk. Men det familieretlige system har i sit grundlag et vist fokus på konflikthåndtering.


For eksempel blev det frivillige digitale forløb ”Samarbejde Efter Skilsmisse” (SES) indført forrige år for at understøtte forældrenes samarbejde.


Familieretshuset skriver blandt andet om SES, at ”forløbet indeholder information, viden og praktiske værktøjer”, så forældrene ”bedst muligt støttes i at arbejde med (deres) fortsatte relation som forældre efter en skilsmisse”.

Desuden fremgår det, at ”det digitale forløb også handler om at forstå børnenes reaktioner og støtte dem både under og efter en skilsmisse”.


Det er dog ikke givet, hvorvidt konflikthåndteringen indgår i sagen i større eller mindre grad.



”Understrege alvoren”


Tilbage til interviewet med den britiske dommer:


Sir Andrew McFarlane tog også afsæt i forskningsresultater i forhold til børns situation: ”Forskningen viser konsekvent, at hvis du er barn af forældre, der er i modstrid med hinanden, uanset om de kommer i retten eller ej, er det usundt”.


Og videre: ”Det er min opfattelse, at forældre snyder sig selv, hvis de tror, at de ikke involverer børnene eller at børnene ikke ved, hvad der foregår”.


Derfor indeholder familieretlige sager med børn også en såkaldt ”barneeffekt-vurdering”, som handler om konsekvensen af forældrenes uenigheder, der påføres barnet. Det vil sige at ”understrege alvoren for forældrene i forhold til hvad konsekvenserne af dét, de gør, har på barnet”.


Sir Andrew McFarlane sagde afslutningsvis: ”Jeg synes, det er meget vigtigt, hvad familieretten gør på samfundets vegne. Og jeg synes, samfundet generelt har brug for at vide mere om, hvad vi laver”.



Baggrund


I 2020 var der 103.000 skilsmisser i England og Wales.


Justitsministeriet (”The Ministry of Justice”) har for nylig tilføjet 324 millioner pund, svarende til cirka 2,8 milliarder kroner, til at ”give hurtigere adgang til familieretterne”. Dette omfatter blandt andet et tilskud på 500 pund, svarende til cirka 4.300 kroner, til mægling for at hjælpe familier med at ”løse deres uenigheder uden stress og traumer fra langvarige kampe i retten”.

22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page